Munca in Olanda


Informatii generale

VINO CU NOI SĂ DESCOPERIM OLANDA!

Cunoscută ca și “Țara lalelelor”, Olanda este într-adevăr patria florilor, a legumelor, a bicicletelor, a disciplinei, a muncii bine organizate! 

Dacă ai ales să lucrezi în Olanda, trebuie să respecți toate regulile și legislația acestei țări. Vei vedea și învăța noi tehnici de lucru în domeniul agricol/zootehnic și vei căpăta o nouă perspectivă despre performanța în aceste domenii.
Munca are loc după principiile și valorile olandezilor. Neîndeplinirea sarcinilor de lucru sau a standardelor solicitate de angajator, pot duce imediat la concediere. 
Atitudinea lucrătorului față de muncă si colegi trebuie să fie una pozitivă, constructivă. O atitudine „nepotrivită” de asemenea va duce la concediere imediată. Angajatorii olandezi apreciază abilitatea de a învăța standardul de muncă solicitat în cel mai scurt timp. 

Eficiența este la cele mai ridicate cote în Olanda! Cele mai complexe echipamente folosite în agricultură sunt inovate și construite în Olanda.
Dacă vrei să descoperi nivelul superior a ceea ce înseamnă agricultură și tehnologii agricole, te așteptăm!

Munca in agricultura

MUNCA ÎN AGRICULTURĂ implică: plantare, sortare, recoltare, ambalare o mare varietate de fructe (mere, pere, cireșe, căpșuni, zmeură, afine, mure), legume (tomate, ardei, ceapă, morcovi, fasole, brocoli, mazăre, dovlecei, vinete, conopidă, varză, salată) și flori (lalele, crizanteme, lisianthus (eustoma), crini, trandafiri, orhidee, gerbera, bujori și multe alte soiuri, cât și flori cultivate în ghivece).
Puteți fi solicitat să lucrați orice alte munci generale în fermă pe lângă aceste culturi (curățat sere, curățenie generală, plantare, pregătire pentru livrare, etichetare, ambalare, încărcat-descărcat, …).

Munca in zootehnie

MUNCA ÎN ZOOTEHNIE: hrănire, tratamente, îngrijire, curățenie, pregătirea hranei. Fermele pot fi de porci, vaci, oi/capre sau păsări. Unele ferme de vaci produc și brânză, astfel că ai ocazia să înveți tehnologia olandeză de producere a specialităților de cașcaval. 
Fătarea – în toate fermele poți si solicitat să ajuți la activitațile specifice. 

Ore de munca

ORE DE MUNCĂ: se poate lucra între 38-50 ore la săptămână, în funcție de vreme, comenzi și starea câmpurilor. În medie, anual se lucrează maxim 45 ore la săptămână, chiar dacă în unele săptămâni veți lucra doar 35 ore, în altele veți lucra poate 50 ore)

Salariul

SALARIUL: 10.48 Euro/brut/oră (9.10 E net/oră) pentru toți lucrătorii peste 21 ani în domeniul horticol în sere. Pentru lucrătorii cu vârsta intre 20-21 ani, salariul va fi 9,65 E/brut/oră (8,85 E/net/oră) iar pentru lucrătorii cu vârsta între 18-20 ani, salariul va fi de 8.39E/brut/oră (7.75 E/net/oră), conform legislației olandeze. Anual, la 1 Ianuarie și 1 Iulie, salariile cresc foarte puțin (aprox 0.10 Euro/brut/oră). Când treci de un plafon de vârstă, automat vei fi plătit la nivelul vârstei tale.
Unii angajatori includ banii pentru concediul de odihnă în salariul lunar, astfel că salariul tău va fi mai mare (cu aprox 0,5 Euro/ora) decât cel menționat anterior. În cazul în care concediul de odihnă este inclus în salariul lunar, nu vei mai fi plătit încă odată atunci când pleci în concediu. La angajare vei afla modul de plată a concediului de odihnă.  

Anumite munci ce implică dificultate sau responsabilitate ridicată pot fi plătite cu o rată mai mare.
La fel și unele munci în zootehnie pot fi plătite la un tarif mai ridicat.
Salariul se virează în contul dvs bancar DIN ROMÂNIA sau deschis în orice altă țară. Vă recomandăm deschiderea unui cont în Euro la orice bancă doriți din România, un card atașat la acel cont. Copia IBAN-ului trebuie pusă la dispoziția angajatorului, la sosirea în fermă.
Salariul poate fi virat în contul dvs săptămânal, la 2 săptămâni sau lunar. La semnarea contractului primiți detaliile specifice locului dvs de muncă și cum se face plata salariului. Cel mai adesea lunar, în intervalul 5-10 ale lunii se achită salariul pentru luna anterioară, după ce se reține costul cazării, taxele pe salariu și costul asigurării de sănătate

Cazarea

CAZAREA poate fi în: Case, apartamente sau locuințe comune cu mai multe camere, închiriate de fermieri, și unde locuiesc câte 2-4 persoane în cameră (de obicei 2, foarte rar mai mulți). Angajatorul nu vă oferă hrană. Aveți facilități pentru gătit și păstrat hrana. Ceea ce vă cumpărați și gătiți, aceea veți mânca.
Costul cazării: 70-105 Euro/săptămână cu toate utilitățile incluse, în funcție de zonă geografică și prețurile zonei respective.
Bucătărie disponibilă la comun (4-12 persoane într-o casă) iar dacă este o locuință comună, bucătăria este disponibilă pentru toți cei cazați acolo. Este util să aduci cu tine: lenjerie de pat, pătură, vase pentru gătit, prosoape, articole pentru igiena personală. 

Transportul

TRANSPORTUL: Întotdeauna dvs achitați costul transportului până în Olanda. Biletul la autocar costă 120-140 E și vă poate duce direct la destinație. Dacă vă deplasați cu avionul, trebuie să vă organizați transferul de la aeroport-fermă. Fermierul nu vine să vă preia din aeroport sau gară, este responsabilitatea lucrătorului să ajungă la locul de muncă. Fermierul sau proprietarul casei nu face cazări noaptea. Organizați-vă sosirea ca să ajungeți înainte de ora 21.00.
Angajatorul vă pune la dispoziție biciclete (cel mai adesea) sau autoturism (foarte rar) pentru deplasarea de la cazare la locul de munca și retur. Transportul poate fi contra cost sau gratuit (combustibilul). Unii lucrători își cumpără un scuter (dacă au abilitatea și permisul auto necesar) după ce ajung în Olanda și astfel se deplasează mult mai ușor și mai rapid. Dacă nu poți să mergi pe bicicletă, aceasta poate fi o mare problemă în Olanda, deoarece bicicleta este cel mai folosit mijloc de transport cazare-munca, chiar și de către cetățenii olandezi.
Pentru bicicletă vi se poate reține o garanție din primul salariu, garanție ce o veți primi înapoi la plecare, dacă predați bicicleta în starea tehnică de la primire.
La semnarea contractului primiți informațiile specifice locului dvs de munca.
Dacă doriți să mergeți cu autoturismul personal, este posibil – în majoritatea cazurilor – doar dacă aveți asigurarea și inspecția tehnică valabile pe toată durata contractului.

Pentru mai multe detalii, vizitati pagina noastra de Facebook