Muncă în Olanda

VINO CU NOI SĂ DESCOPERIM OLANDA!

Cunoscută ca și “Țara lalelelor”, Olanda este într-adevăr patria florilor, a legumelor, a bicicletelor, a disciplinei, a muncii bine organizate!

Dacă ai ales să lucrezi în Olanda, trebuie să respecți toate regulile și legislația acestei țări. Vei vedea și învăța noi tehnici de lucru în domeniul agricol/zootehnic și vei căpăta o nouă perspectivă despre performanța în aceste domenii. Munca are loc după principiile și valorile olandezilor. Neîndeplinirea sarcinilor de lucru sau a standardelor solicitate de angajator, pot duce imediat la concediere. Atitudinea lucrătorului față de muncă și colegi trebuie să fie una pozitivă, constructivă. O atitudine „nepotrivită” de asemenea va duce la concediere imediată. Angajatorii olandezi apreciază abilitatea de a învăța standardul de muncă solicitat în cel mai scurt timp.

Eficiența este la cele mai ridicate cote în Olanda! Cele mai complexe echipamente folosite în agricultură sunt inovate și construite în Olanda.
Dacă vrei să descoperi nivelul superior a ceea ce înseamnă agricultură și tehnologii agricole, te așteptăm!

MUNCA ÎN AGRICULTURĂ poate fi la:

 • Flori (în sere sau câmp) și implică: plantare, sortare, recoltare, ambalare,  diverse alte munci necesare. Se lucrează la lalele, crizanteme, lisianthus, crini, trandafiri, orhidee, gerbera, bujori cât și flori cultivate în ghivece.
 • Fructe (în sere sau în câmp) și implică: plantare, recoltare o mare varietate de fructe (mere, pere, cireșe, căpșuni, zmeură, afine, mure).
 • Legume (în sere și/sau câmp): tomate, ardei, ceapă, morcovi, fasole, broccoli, mazăre, dovlecei, vinete, conopidă, varză, salată.

Puteți fi solicitat să lucrați orice alte munci generale în fermă pe lângă aceste culturi (curățat sere, curățenie generală, plantare, pregătire pentru livrare, etichetare, ambalare, încărcat-descărcat, …) în funcție de necesitățile fermei.

MUNCA ÎN ZOOTEHNIE

Munca poate fi la hrănire (și pregătirea hranei), efectuarea tratamentelor medicale, îngrijire, curățenie, ajutat la fătat și muls – mecanizat (acolo unde este cazul) și orice alte munci generale în fermă.


Fermele pot fi de porci, vaci, oi/capre sau păsări. 

Unele ferme de vaci produc și brânză, astfel că ai ocazia să înveți tehnologia olandeză de producere a specialităților de cașcaval.

Orice alte munci adiționale specifice companiei unde lucrezi. 

Munca în fabrici poate fi: 
– la piese din aluminiu (sortare, ambalare, curățare, pregătit pentru livrare);
– fabrici de produse alimentare (mezeluri, conserve, condimente);
– fabrici care produc produse turnate din beton (pereți, planșee, garduri);
– fabrici de cărămizi și pavaje.
Munca aici necesită permis de conducere și cunoștințe medii de limba engleză.

Munca la depozite poate fi la:

– pregătirea comenzilor – produse de uz general sau pentru grădină, electronice/electrocasnice, îmbrăcăminte/încălțăminte, produse cosmetice, produse alimentare, produse congelate.
Munca aici necesită permis de conducere auto iar uneori și permis/atestat pentru stivuitor cât și cunoștințe medii de limba engleză. 

Munca în fabrici poate fi: 
– la piese din aluminiu (sortare, ambalare, curățare, pregătit pentru livrare);
– fabrici de produse alimentare (mezeluri, conserve, condimente);
– fabrici care produc produse turnate din beton (pereți, planșee, garduri);
– fabrici de cărămizi și pavaje.
Munca aici necesită permis de conducere și cunoștințe medii de limba engleză.

Munca la depozite poate fi la:

– pregătirea comenzilor – produse de uz general sau pentru grădină, electronice/electrocasnice, îmbrăcăminte/încălțăminte, produse cosmetice.
Munca aici necesită permis de conducere și cunoștințe medii de limba engleză. 

ORE DE MUNCĂ: se poate lucra între 38-50 ore la săptămână, în funcție de vreme, starea culturilor și a comenzilor.
In Fabrici si depozite, de obicei se lucrează 38-42 ore la săptămână.

În medie, anual se lucrează maxim 45 ore la săptămână, chiar dacă în unele săptămâni veți lucra doar 35 ore, în altele veți lucra poate 50 ore).
Trebuie să fiți flexibili în privința orelor de muncă și să nu lipsiți de la muncă.

Salariul în Olanda este în funcție de vârsta lucrătorului și domeniul de activitate. 

Pentru majoritatea locurilor de muncă salariul este:

 • 18-20 ani = 10,62 Euro brut/oră (aproximativ 9,85 E net/ora)
 • 20-21 ani = 12,20 Euro brut/oră (aproximativ 11 Euro net/oră)
 • peste 21 ani = 13,27 Euro brut/oră (aproximativ 11,5 Euro net la oră) 
Salariul poate fi plătit săptămânal sau lunar, în funcție de angajator. 
Salariul se virează pe cardul personal fiecărui lucrător, conform vârstei și numărului de ore lucrate în perioada respectivă. 
Deși vei fi plătit la oră, există o normă de muncă ce trebuie realizată la fiecare oră. La sosire vei fi instruit și trebuie să realizezi norma de lucru la fel ca toți colegii. 
Din salariul brut vei plăti taxele către autoritățile olandeze și asigurarea medicală, la fel ca toți lucrători olandezi.

SALARIUL:

 • 13,27 Euro brut/oră (aprox 12 Euro net/oră) pentru lucrătorii cu vârsta peste 21 ani. 
 • 12 Euro brut/oră (aprox 11 Euro net/oră) pentru lucrătorii cu vârsta între 20-21 ani. 
 • 10,62 Euro brut/oră (aprox 10 Euro net/oră) pentru lucrătorii cu vârsta între 18-20 ani. 
  Anual, la 1 Ianuarie și 1 Iulie, salariile cresc foarte puțin. Când treci de un plafon de vârstă, din luna următoare vei fi plătit la nivelul vârstei tale.

Anumite munci ce implică dificultate sau responsabilitate ridicată pot fi plătite cu o rată mai mare. La fel și munca în zootehnie.
Anumite munci (ex: ambalare produse) pot fi plătite cu un tarif mai mic – conform legislației olandeze.

Salariul se virează în contul dvs bancar DIN ROMÂNIA sau deschis în orice altă țară. Vă recomandăm deschiderea unui cont în Euro la orice bancă doriți din România, un card atașat la acel cont. Copia IBAN-ului trebuie pusă la dispoziția angajatorului, la sosirea în fermă.
Salariul poate fi virat în contul dvs săptămânal, la 2 săptămâni sau lunar, în funcție de angajator.
La semnarea contractului primiți detaliile specifice locului dvs de muncă și cum se face plata salariului.
Cel mai adesea este lunar, în intervalul 5-15 ale lunii se achită salariul pentru luna anterioară, după ce se reține costul cazării, taxele pe salariu și costul asigurării de sănătate.

CAZAREA este de obicei la casă. Uneori sunt și apartamente sau locuințe comune cu mai multe camere, închiriate sau proprietatea angajatorului și unde locuiesc de obicei câte 2 persoane în cameră.
Angajatorul nu vă oferă hrană. Aveți facilități pentru gătit și păstrat hrana. Ceea ce vă cumpărați și gătiți, aceea veți mânca. Mâncarea este de obicei mai scumpă în Olanda decât in România.

Costul cazării: între 80-116.5 Euro/săptămână cu toate utilitățile incluse, în funcție de locație. Chiria de obicei se reține din salariu. Sunt și situații când chiria trebuie achitată direct la proprietar de către lucrători. Veți prim aceste detalii la oferirea jobului.
Deplasarea de la cazare la locul de muncă se poate pe jos (la distanțe mici de câteva sute de metri), cu bicicleta (1-10 km) sau cu mașina (la distanțe peste 10 km).
Biciclete – vă oferă angajatorul, dacă este necesară o bicicletă pentru deplasarea cazare-muncă.
Mașina – nu toți angajatorii pun la dispoziție mașini pentru deplasarea cazare-muncă. Cine merge cu mașina personală, are loc de parcare de obicei la cazare.

Bucătăria disponibilă la comun pentru toți cei cazați împreună.

Este util să aduci cu tine: lenjerie de pat, pătură/sac de dormit, pernă, vase pentru gătit, prosoape, articole pentru igiena personală și desigur, câteva rânduri de haine de muncă.

TRANSPORTUL

Întotdeauna dvs achitați costul transportului până în Olanda. Biletul la autocar/microbuz costă aproximativ  150Euro, depinde de firma de transport cu care mergeți  și vă poate duce direct la destinație.
Dacă vă deplasați cu avionul, trebuie să vă organizați transferul de la aeroport-cazare. Angajatorul nu vine să vă preia din aeroport sau gară, este responsabilitatea lucrătorului să ajungă la locul de muncă/cazare. Proprietarul casei nu face cazări noaptea. Organizați-vă sosirea ca să ajungeți înainte de ora 20.00.

Angajatorul vă pune la dispoziție biciclete (cel mai adesea) sau autoturism (foarte rar) pentru deplasarea de la cazare la locul de munca și retur.
Transportul poate fi contra cost sau gratuit (combustibilul).
Unii lucrători își cumpără un scuter (dacă au abilitatea și permisul auto necesar) după ce ajung în Olanda și astfel se deplasează mult mai ușor și mai rapid.
Dacă nu poți să mergi pe bicicletă, aceasta poate fi o mare problemă în Olanda, deoarece bicicleta este cel mai folosit mijloc de transport cazare-muncă, chiar și de către cetățenii olandezi.
Pentru bicicletă vi se poate reține o garanție din primul salariu, garanție ce o veți primi înapoi la plecare, dacă predați bicicleta în starea tehnică de la primire.
La semnarea contractului primiți informațiile specifice locului dvs de muncă.
Dacă doriți să mergeți cu autoturismul personal, este posibil – în majoritatea cazurilor – doar dacă aveți asigurarea și inspecția tehnică valabile pe toată durata contractului.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina noastră de Facebook

 • Ora pe glob

  • Bucuresti - Romania
  • Londra - Anglia
  • Amsterdam - Olanda