Munca in Olanda

VINO CU NOI SĂ DESCOPERIM OLANDA!

Cunoscută ca și “Țara lalelelor”, Olanda este într-adevăr patria florilor, a legumelor, a bicicletelor, a disciplinei, a muncii bine organizate.

Eficiența este la cele mai ridicate cote în Olanda. Cele mai complexe echipamente folosite în agricultură sunt inovate și construite în Olanda. Dacă vrei să descoperi nivelul superior a ceea ce înseamnă agricultură, te așteptăm!

MUNCA ÎN AGRICULTURĂ: plantare, sortare, recoltare, ambalare o mare varietate de fructe (mere, pere, cireșe, căpșuni, zmeură, afine, mure), legume (tomate, ardei, ceapă, morcovi, fasole, brocoli, mazăre, dovlecei, vinete, conopidă, varză)  și flori (lalele, narcise, crizanteme, lisianthus(eustoma), crini, trandafiri, orhidee, gerbera, bujori și multe alte soiuri, cât și flori cultivate în ghivece).
Puteți fi solicitat să lucrați orice alte munci generale în fermă pe lângă aceste culturi (curățat sere, curățenie generală, plantare, pregătire pentru livrare, etichetare, ambalare, …).

MUNCA ÎN ZOOTEHNIE: hrănire, tratamente, îngrijire, curățenie, pregătirea hranei. Fermele pot fi de porci, vaci sau păsări.Unele ferme de vaci produc și brânză, astfel că ai ocazia să înveți tehnologia olandeză de producere a specialităților de cașcaval.

ORE DE MUNCĂ: se poate lucra între 38-50 ore la săptămână, în funcție de vreme, comenzi și starea câmpurilor. În medie, se lucrează maxim 45 ore la săptămână, chiar dacă în unele săptămâni veți lucra doar 35 ore, în altele veți lucra poate 50 ore)

SALARIUL: 10.05 Euro/brut/oră (9E net/oră) pentru toți lucrătorii peste 21 ani în domeniul horticol în sere. Pentru lucrătorii cu vârsta intre 20-21 ani, salariul va fi 8,04 E/brut/oră (7,58 E/net/oră) iar pentru lucrătorii între 18-20 ani, salariul va fi de 7.30E/brut/oră (6.97E/net/oră) conform legislației olandeze. Anual, la 1 Ianuarie și 1 Iulie, salariile cresc foarte puțin (0.10-0.15 Euro/brut/oră). Când treci de un plafon de vârstă, automat vei fi plătit la nivelul vârstei tale.

Anumite munci ce implică dificultate sau responsabilitate ridicată pot fi plătite cu o rată mai mare. La fel și munca în zootehnie.
Salariul se virează în contul dvs bancar DIN ROMÂNIA. Vă recomandăm deschiderea unui cont în Euro la orice bancă doriți din România, un card atașat la acel cont. Copia IBAN-ului trebuie pusă la dispoziția angajatorului, la sosirea în fermă.
Salariul poate fi virat în contul dvs săptămânal, la 2 săptămâni sau lunar. La semnarea contractului primiți detaliile specifice locului dvs de muncă și cum se face plata salariului. Cel mai adesea lunar, în intervalul 5-10 ale lunii se achită salariul pentru luna anterioară, după ce se reține costul cazării, taxele pe salariu și costul asigurării de sănătate

CAZAREA: Case, apartamente sau locuințe comune cu mai multe camere, închiriate de fermieri, și unde locuiesc câte 2-4 persoane în cameră (de obicei 2, foarte rar mai mulți). Angajatorul nu vă oferă hrană. Aveți facilități pentru gătit și păstrat hrana. Ceea ce vă cumpărați și gătiți, aceea veți mânca.
Costul cazării: 80-105 Euro/săptămână cu toate utilitățile incluse, în funcție de zonă geografică și prețurile zonei respective.
Bucătărie disponibilă la comun (4-8 persoane într-o casă) iar dacă este o locuință comună, bucătăria este disponibilă pentru toți cei cazați acolo. Este util să aduci cu tine: lenjerie de pat, pătură, vase pentru gătit, prosoape, articole pentru igiena personală

TRANSPORTUL: De obicei dvs achitați costul transportului până în Olanda. Biletul la autocar costă 150-180 E și vă poate duce direct la destinație. Dacă vă deplasați cu avionul, trebuie să vă organizați transferul de la aeroport-fermă/ Fermierul nu vine să vă preia din aeroport sau gară, este responsabilitatea lucrătorului să ajungă la locul de muncă.
Angajatorul vă pune la dispoziție biciclete (cel mai adesea) sau autoturism (foarte rar) pentru deplasarea de la cazare la locul de munca și retur. Transportul poate fi contra cost sau gratuit(combustibilul). Unii lucrători își cumpără un scuter (dacă au abilitatea de a-l folosi în siguranță) după ce ajung în Olanda și astfel se deplasează mult mai ușor și mai rapid. Dacă nu poți să mergi pe bicicletă, aceasta poate fi o mare problemă în Olanda, deoarece bicicleta este cel mai folosit mijloc de transport cazare-munca, chiar și de cetățenii olandezi.
Pentru bicicletă vi se reține o garanție din primul salariu, garanție ce o veți primi înapoi la plecare, dacă predați bicicleta în starea tehnică de la primire.
La semnarea contractului primiți informațiile specifice locului dvs de munca.
Dacă doriți să mergeți cu autoturismul personal, este posibil – în majoritatea cazurilor – doar dacă aveți asigurarea și inspecția tehnică valabile pe toată durata contractului.

Pentru mai multe detalii, vizitati pagina noastra de Facebook