Munca in agricultura Anglia

2021 – MUNCA ÎN AGRICULTURĂ ÎN MAREA BRITANIE CONTINUĂ și aveți una din următoarele 3 posibilități de a lucra legal in Anglia:

1. Settle Status (rezidență permanentă) – cine a lucrat în ultimii 5 ani consecutiv pentru minim 6 luni/an și a aplicat și obținut rezidența. 

2. Pre-Settle Status (rezidență temporară ptr 5 ani) – cine a aplicat și a obținut rezidența temporară, poate continua să lucreze în Marea Britanie ptr următorii 5 ani (de la data obținerii rezidenței).

3. VIZA DE LUCRU – valabilă pentru maxim 6 luni. Dacă nu ai una din cele 2 de mai sus, singura opțiune de a lucra legal in Anglia este VIZA DE LUCRU.
În urma înscrierii pe site și a semnării unui Contract de mediere cu agenția noastră, noi împreună cu partenerii noștri britanici vă oferim gratuit CoS (Certificatul de sponsorizare) necesar obținerii VIZEI DE LUCRU.
Viza costă 244 Lire sterline și se achită doar online pe site-ul Ministerului de Interne britanic – https://www.gov.uk/check-uk-visa
Apoi, tot online se face programarea la Centrul de Vize din București  https://pos.tlscontact.com (Nu la Ambasadă!) unde veți depune pașaportul pentru viză, urmând ca în 2 săptămâni să primiți pașaportul acasa prin curier (DHL) cu viza aplicată pe pașaport. Viza se aplică pe pașaport în UK, nu în România. Programarea pentru depunerea pașaporului la centrul de vize poate fi contra cost. 

PENTRU LUCRATORII CU PASAPORT BIOMETRIC DIN REPUBLICA MOLDOVA: Agenția noastră ca și reprezentant Concordia Anglia, vă oferă posibilitatea de lucra în Anglia pe o perioadă de maxim 6 luni, în una din fermele acreditate Concordia. Astfel, după semnarea contractului cu agentia noastra, noi facem demersurile necesare obținerii CoS (Certificatului de Sponsorizare) în baza căruia dvs puteți obține viza de lucru.
La noi nu exista nici un cost, serviciile noastre le achită fermierii!
Aveți însă de achitat costul vizei care este de 244 lire sterline și costul procesării actelor la Centrul de vize din Chisinau care este de 65 Euro. Acești bani se achită online, pe durata aplicării pentru viza, pe site-ul guvernului britanic.
S U C C E S!

În Marea Britanie salariul orar minim în agricultură pentru anul 2021 diferă în funcție de vârsta lucrătorului, astfel:

Vârsta/ani salariul
Peste 23este £8.91/oră
21 – 23este £8.36
18 – 21este £6.56

Majoritatea muncilor însă nu sunt plătite la oră ci sunt plătite la normă conform acestui tarif orar! Asta înseamnă că lucrătorii care depășesc norma vor câștiga mai mult, proporțional cu cât au depășit norma. Ocazional, sunt disponibile și munci plătite la tariful orar. ÎN SCOȚIA TARIFUL ORAR ESTE 8.72 LIRE/ORA INDIFERENT DE VÂRSTĂ!5

MUNCA – este solicitantă psihic dar și fizic! Vei fi angajat ca lucrător sezonier în agricultură. Astfel, dacă culturile sunt bune, vei avea de lucru, iar dacă culturile nu sunt bune, vor fi și zile fără muncă sau cu foarte puțină muncă (2-3 ore/zi). Acest lucru se reflectă apoi și în salariul tău. Dacă nu muncești, desigur nu ești plătit. Dacă lucrezi mai puțin de 15 ore/săptămână, nu vei plăti cazarea pe întreaga săptămână.

Există posibilitatea ca plasamentul să fie decalat din cauza vremii cu 1-2 săptămâni, astfel că dacă ai cumpărat biletul de avion/autocar, poate fi necesară schimbarea datei călătoriei. Companiile aeriene oferă bilete cu posibilitatea schimbării gratuite a datei zborului, recomandăm să alegeți această opțiune. 

Munca poate începe la ora 5 sau 6 dimineața și în mod normal lucrezi 7-8 ore/zi, însă pot fi zile când vei lucra și 12-14 ore/zi, în funcție de starea câmpului și a comenzilor. Ocazional, se poate lucra și în schimburi de câte 7-8 ore. Trebuie să fii pregătit fizic și psihic foarte bine ca sa faci față tuturor solicitărilor. Aceasta deoarece vei lucra cu oameni care pot avea 3-4 ani experiență în ferma respectivă. Adeseori, cel mai stresant nu este munca, ci colegii îți provoacă stresul.

Dacă după o perioadă de acomodare/instruire de câteva zile nu vei reuși să faci norma, e posibil să fii trimis la caravana după câteva ore de muncă și să primești avertisment. Dacă ajungi să primești 3 avertismente, vei fi trimis acasă. Dacă ajungi la această de situație, înseamnă că nu ai abilitățile și experiența necesară pentru astfel de muncă sau nu ți-ai dat silința și trebuie pe costul tău să revii acasă.

Muncile care se efectuează în fermele din Anglia pot fi: plantat, recoltat, sortat, ambalat o serie de legume și fructe precum:

 • zmeură, afine, căpșuni, mure, coacăze – munca în solar/seră (acestea sunt numite fructe moi) se poate lucra din Februarie-Decembrie și includ plantatul, recoltat, ambalat, întreținerea și curățarea câmpurilor după recoltare. Munca la construit și întreținerea structurilor metalice.
 • dovlecei, conopidă, brocoli, sparanghel, salată (peste 30 de varietăți de salată), spanac, fasole, mazăre, ceapă verde, sfeclă roșie, cartofi – munca este în câmp (legume). Sezonul poate dura din Martie – Noiembrie, munca fiind la plantat, recoltat, îngrijirea culturilor, pusul și scosul aracilor la fasole, curățat buruiana, ambalare (ocazional)
 • pătrunjel, cimbru, coriandru, oregano, menta, țelină și alte verdețuri aromate (plante aromatice, condimente) Sezonul poate dura din Mai – Noiembrie, și se lucrează la plantat, recoltat, sortat, ambalare și etichetare.
 • fructe din pomi (top fruit) ca: mere, pere, prune, cireșe (majoritatea cireșelor sunt cultivate în solarii). Sezonul durează August – Septembrie. Munca presupune recoltatul fructelor. Se poate lucra în orice condiții meteo. Ocazional, unii lucrători pot lucra și la plantat pomii fructiferi, această operațiune fiind între lunile noiembrie-martie.

În orice loc vei lucra, trebuie să-ți faci norma pentru a primi salariul minim conform vârstei. Dacă depășești norma, vei fi plătit proporțional mai mult cu cât ai depășit norma. Dacă nu faci norma, vei fi plătit cu salariul minim pentru vârsta ta – însă poți primi și avertisment și ți se poate încheia contractul de muncă.

SALARIUL – CÂT CÂȘTIG? – veșnica întrebare! – noi vă putem spune doar cât veți cheltui să ajungeți să lucrați într-o ferma din Anglia. Nu vă putem promite nici un câștig. Acesta depinde tine dar și de starea vremii sau a câmpurilor!

Majoritatea muncilor sunt plătite la “piece work” – adică la normă. Asta înseamnă, cu cât faci mai mult, cu atât câștigi mai mult. Dacă faci norma, câștigi tariful orar conform vârstei dvs. Dacă faci mai mult, vei și câștiga proporțional mai mult. Norma se modifică uneori zilnic, în funcție de starea culturilor.

Sunt și munci plătite la oră, cu tariful orar conform vârstei dvs! Acestea sunt muncile ce nu pot fi măsurate și sunt foarte rare.

De obicei salariul îl primești săptămânal pe cardul tău. Ți se vor da indicații la fermă cum să-ți deschizi un cont bancar și apoi să atașezi un card acelui cont. Plata salariului în numerar (cash) se face foarte rar.

Există ferme care fac plățile către salariați lunar sau de două ori pe lună. Asta înseamnă că va trebui să ai numerar suficient cu tine când vei ajunge la fermă (aproximativ 150 lire) pentru a-ți acoperi cheltuielile cu hrana până la primul salariu.când semnezi contractul de mediere la agenția noastră, vei primi detalii specifice fermei unde vei merge sa lucrezi, detalii despre cazare, muncă, salariu.

TAXE – din salariu se rețin următoarele:

 • garanția (50-100 GBP – doar din primul salariu. Nu toate fermele o rețin, și vi se restituie integral la plecare, dacă ați lăsat caravana curată și în ordine);
 • cazarea (57.40 GBP săptămânal), nu o plătești la sosirea în fermă, se va reține din salariu ;
 • National Insurance Tax = 12% (asigurarea de sănătate obligatorie, plătiți pentru sumele ce depășesc 184 GBP/săptămânal. ESTE NERECUPERABIL!);
 • impozitul pe salariu – 20% din tot ce depășește 240 GBP câștigate pe săptămână. Acest impozit poate fi recuperat total sau parțial, în funcție de valoarea venitului brut. Ai 3 ani la dispoziție să recuperezi acești bani. Noi recomandăm să lucrați cu TaxBack, firma specializată în recuperarea taxelor;
 • impozitele plătite pentru salarii de pana la 12.570 lire/an pot fi recuperate integral. Când depășiți această sumă câștigată în intervalul 6 aprilie anul curent – 5 aprilie anul următor, nu mai recuperați integral impozitul, ci doar o parte mare din el.

CAZARE – de obicei cazarea este în caravane mobile. O parte dintre acestea sunt doar pentru dormit, și conțin 2-3 dormitoare în caravană și o sufragerie comună.Veți locui câte 2 persoane în cameră. Majoritatea fermelor au caravane complet utilate, astfel baia și bucătăria sunt în caravană. Sunt totuși și ferme unde bucătăria și băile (separate fete de băieți) sunt într-o clădire separată, la comun pentru toși lucrătorii. Bucătăria este dotată cu toate cele necesare (aragaz, frigider, congelator etc.). În toate aceste locuri trebuie să păstrați ordinea și curățenia.

Sunt caravane care au bucătăria inclusă și sunt caravane full – baia și bucătăria incluse în caravană. Ferma nu oferă hrană. Ferma vă asigură condiții să mergeți la cumpărături, ceea ce vă cumpărați și gătiți, aceea mâncați. Electricitatea și gazul adeseori nu sunt incluse în costul cazării, acestea va pot costa în plus pe lângă costul cazării

Sunt ferme care au condiții de cazare și pentru cupluri – camera cu pat dublu, însă nu toate fermele au. Dacă sunteți un cuplu, trebuie să fiți pregătiți și pentru așa ceva – să dormiți separat.

Costul cazării diferă în funcție de calitatea condițiilor oferite și poate fi 57.40 lire/săptămână. Acești bani sunt reținuți din salariu săptămânal, nu îi achiți cash la sosire.

garanție pentru caravană se reține din primul salariu. Dacă la plecare ai lăsat totul curat, în ordine și nu lipsesc lucrurile de acolo, primești garanția integral înapoi. Valoarea garanției poate ajunge până la 100 lire/persoană.

TRANSPORT – costul transportului până la fermă este responsabilitatea ta. Noi iți oferim toate detaliile necesare – cum se ajunge la fermă, site-urile de unde va puteți cumpăra biletul de transport. Contra cost, vă putem achiziționa noi biletele necesare – dacă solicitați.

La fermă trebuie să ajungi de luni pana vineri între orele 07.00 – 19.00. Vei primi detaliile specifice fermei unde vei lucra în momentul când aduci actele. Nu vă primește în afara intervalului specificat în descrierea fermei.

TRANSFERURI – NUMAI în situații excepționale, dacă nu mai este de lucru în fermă, Concordia din Anglia poate încerca să ofere transfer la o altă fermă. Transferul se oferă numai în mod excepțional și trebuie să ai acceptul fermei unde lucrezi. Dacă fermierul nu iți dă acceptul, nu poți primi transferul. Dacă nu primești referințe favorabile, al doilea fermier nu este obligat să te primească.

Dacă ai lucrat mai mult de 3 luni în Anglia, șansele pentru un transfer sunt mai mici, prioritate având cei care au lucrat mai puțin.

Dacă de la fermă ai primit calificativ ca “slow picker” – muncitor încet, nu poți beneficia de un transfer.

Nu poți solicita transferul la o altă fermă doar pentru că ai rude/prieteni/parteneri de viață în altă fermă. Nu vei primi transferul și vei fi trimis acasă dacă nu iti vei face norma.

CE TREBUIE SA IAU CU MINE? – cât mai multă poftă de muncă … și următoarele:

 • Cardul de asigurat European – de la casa de asigurări de sănătate;
 • contractul cu agenția noastră;
 • banii necesari până la primul salariu (130-150 lire sterline);
 • actele de identitate (original și copie);
 • descrierea fermei;
 • biletul de transport;
 • sac de dormit, prosoape, încălțăminte de muncă (bocanci și încălțăminte sport pentru când e cald), haine de muncă (cel putin 1 set pentru vreme caldă și unul pentru vreme rece), pelerine (unele ferme vă oferă și ele pelerine și cizme), lenjerie pat, tacâmuri, cremă protecție solară, ceva medicamente (antibiotic în special), lucrurile necesare igienei personale.

Pentru mai multe detalii, vizitati pagina noastra de Facebook