Muncă în agricultură în Anglia

2024 – NU MAI RECRUTĂM LUCRĂTORI CU VIZĂ PENTRU UK, DOAR CU REZIDENȚĂ (SETTLED sau PRESETTLED STATUS)


2023 – MUNCA ÎN AGRICULTURĂ ÎN MAREA BRITANIE CONTINUĂ și aveți una din următoarele 3 posibilități de a lucra legal în Anglia:

1. Settle Status (rezidență permanentă) – cine a obținut acest statut poate lucra nelimitat în Marea Britanie.

2. Pre-Settle Status (rezidență temporară pentru 5 ani) – cine a aplicat și a obținut rezidența temporară, poate continua să lucreze în Marea Britanie pentru următorii 5 ani (de la data obținerii rezidenței).

3. VIZA DE LUCRU – valabilă pentru maxim 6 luni, DOAR la locul de munca oferit de noi. Dacă nu ai una din cele 2 de mai sus, singura opțiune de a lucra legal în Anglia este VIZA DE LUCRU.
În urma înscrierii pe site și a semnării unui Contract de mediere cu agenția noastră, noi împreună cu partenerii noștri britanici vă oferim gratuit CoS (Certificatul de sponsorizare) necesar obținerii VIZEI DE LUCRU.
Viza pentru Muncă Temporară costă 298 Lire sterline și se achită doar online pe site-ul Ministerului de Interne britanic – https://www.gov.uk/check-uk-visa.
Apoi, tot online se face programarea la Centrul de Vize din București/Chișinău, depinde de domiciliul tău – https://pos.tlscontact.com (Nu la Ambasadă!) unde veți depune pașaportul pentru viză, urmând ca în 2-3 săptămâni să primiți pașaportul acasă prin curier (DHL) cu viza aplicată pe pașaport. Viza se aplică pe pașaport în UK, nu în România/Moldova. Programarea pentru depunerea pașaportului la centrul de vize va fi contra cost.

Din 2022 cetățenii români pot aplica pentru VIZA DE MUNCĂ TEMPORARĂ folosind aplicația dedicată pentru telefonul mobil și pot obține viza în format electronic – în aproximativ 10 zile, nefiind necesară deplasarea la TLS Contact București. Este necesar un telefon mobil ce are funcția NFC, altfel va trebui sa ajungeți la Centrul de Vize din București.

PENTRU LUCRĂTORII CU PAȘAPORT BIOMETRIC DIN REPUBLICA MOLDOVA: Agenția noastră ca, vă oferă posibilitatea de lucra în Anglia pe o perioadă de maxim 6 luni, în una din fermele acreditate. Astfel, după semnarea contractului cu agenția noastră, noi facem demersurile necesare obținerii CoS (Certificatului de Sponsorizare) în baza căruia dvs puteți obține viza de lucru.
ACEASTĂ VIZĂ DE MUNCĂ TEMPORARĂ ESTE VALABILA DOAR LA LOCUL DE MUNCĂ OFERIT DE NOI. A munci în orice alt loc din Marea Britanie folosind această VIZĂ de Munca Temporară este ILEGAL și veți suporta consecințele legii (amenda și interdicție pe 10 ani!)

La noi nu există nici un cost pentru recrutare, serviciile noastre le achită fermierii!
Aveți însă de achitat costul vizei care este de 298 lire sterline și costul procesării actelor la Centrul de vize din Chișinău care este de minim 65 Euro. Alte servicii suplimentare pot fi achitate către TLS Contact. Acești bani se achită online, pe durata aplicării pentru viză, pe site-ul guvernului britanic.
S U C C E S!

În Marea Britanie salariul brut orar minim în agricultură pentru anul 2024 diferă în funcție de vârsta lucrătorului, astfel:

Lucrătorii din domeniul agricol însă vor fi plătiți cu £10.42 brut/oră iar in Aprilie salariul va crește puțin. Majoritatea muncilor însă nu sunt plătite la oră, ci sunt plătite la normă conform acestui tarif orar! Asta înseamnă că lucrătorii care depășesc norma vor câștiga mai mult, proporțional cu cât au depășit norma. Ocazional, sunt disponibile și munci plătite la tariful orar.

Dacă aveți o plângere nerezolvată, puteți contacta prima oară HOPS UK și apoi dacă tot nu s-a rezolvat, contactați GLAA: www.gla.gov.uk

MUNCA – este solicitantă psihic dar și fizic! Vei fi angajat ca lucrător în agricultură pe o perioadă determinată (maxim 6 luni). Astfel, dacă culturile sunt bune, vei avea de lucru, iar dacă culturile nu sunt bune, vor fi și zile fără muncă sau cu foarte puțină muncă (2-3 ore/zi). Acest lucru se reflectă apoi și în salariul tău. Dacă nu muncești, desigur nu ești plătit. Dacă lucrezi mai puțin de 15 ore/săptămână, nu vei plăti cazarea pe întreaga săptămână.

Există posibilitatea ca plasamentul să fie decalat din cauza vremii cu 1-2 săptămâni, astfel că dacă ai cumpărat biletul de avion/autocar, poate fi necesară schimbarea datei călătoriei. Companiile aeriene oferă bilete cu posibilitatea schimbării gratuite a datei zborului, recomandăm să alegeți această opțiune.

Munca poate începe la ora 5 sau 6 dimineața și în mod normal lucrezi 7-8 ore/zi, însă pot fi zile când vei lucra și 12-14 ore/zi, în funcție de starea câmpului și a comenzilor. Ocazional, se poate lucra și în schimburi de câte 7-8 ore. Trebuie să fii pregătit fizic și psihic foarte bine ca să faci față tuturor solicitărilor. Aceasta deoarece vei lucra cu oameni care pot avea 3-4 ani experiență în ferma respectivă. Adeseori, cel mai stresant nu este munca, ci colegii îți provoacă stresul.

Dacă după o perioadă de acomodare/instruire de câteva zile nu vei reuși să faci norma, e posibil să fii trimis la caravană după câteva ore de muncă și să primești avertisment. Dacă ajungi să primești 3 avertismente, vei fi trimis acasă. Dacă ajungi la această de situație, înseamnă că nu ai abilitățile și experiența necesară pentru astfel de muncă sau nu ți-ai dat silința și trebuie pe costul tău să revii acasă.

Muncile care se efectuează în fermele din Anglia pot fi: plantat, recoltat, sortat, ambalat o serie de legume și fructe precum:

  • zmeură, afine, căpșuni, mure, coacăze – muncă în solar/seră (acestea sunt numite fructe moi) se poate lucra din Februarie-Decembrie și includ plantatul, recoltat, ambalat, întreținerea și curățarea câmpurilor după recoltare. Muncă la construit și întreținerea structurilor metalice.
  • dovlecei, conopidă, broccoli, sparanghel, salată (peste 30 de varietăți de salată), spanac, fasole, mazăre, ceapă verde, sfeclă roșie, cartofi – munca este în câmp (legume). Sezonul poate dura din Martie – Noiembrie, munca fiind la plantat, recoltat, îngrijirea culturilor, pusul și scosul aracilor la fasole, curățat buruiana, ambalare (ocazional).
  • pătrunjel, cimbru, coriandru, oregano, menta, țelină și alte verdețuri aromate (plante aromatice, condimente). Sezonul poate dura din Mai – Noiembrie și se lucrează la plantat, recoltat, sortat, ambalat și etichetat.
  • fructe din pomi (top fruit) ca: mere, pere, prune, cireșe (majoritatea cireșelor sunt cultivate în solarii). Sezonul durează August – Septembrie. Munca presupune recoltatul fructelor. Se poate lucra în orice condiții meteo. Ocazional, unii lucrători pot lucra și la plantat pomii fructiferi, această operațiune fiind între lunile noiembrie-martie.

În orice loc vei lucra, trebuie să-ți faci norma pentru a primi salariul minim conform vârstei. Dacă depășești norma, vei fi plătit proporțional mai mult cu cât ai depășit norma. Dacă nu faci norma, vei fi plătit cu salariul minim pentru vârsta ta – însă poți primi și avertisment și ți se poate încheia contractul de muncă.

Majoritatea muncilor în UK sunt plătite la “piece work” – adică la normă. Asta înseamnă, cu cât faci mai mult, cu atât câștigi mai mult. Dacă faci norma, câștigi tariful de 11,44 lire brut la oră. Norma poate fi măsurată cantitativ, poate fi cântărită și toate normele sunt stabilite de fiecare ferma în parte și comunicate lucrătorilor. Dacă faci mai mult, vei și câștiga proporțional mai mult. Norma se modifică uneori zilnic, în funcție de starea culturilor.

Sunt și munci plătite la oră cu 11,44 Lire brut /ora. La sere de roșii, flori … de obicei se plătește salariul la oră.

De obicei salariul îl primești săptămânal pe cardul tău. Ferma te va ajuta să-ți deschizi un cont bancar în UK.
Plata salariului în numerar (cash) NU se poate face în UK. 

Există ferme care fac plățile către salariați lunar sau de două ori pe lună. Asta înseamnă că va trebui să ai numerar suficient cu tine când vei ajunge la fermă (aproximativ 150 lire) pentru a-ți acoperi cheltuielile cu hrana până la primul salariu. Când semnezi contractul de mediere la agenția noastră, vei primi detalii specifice fermei unde vei merge să lucrezi, detalii despre cazare, muncă, salariu.

TAXE – din salariu se rețin următoarele:

  • garanția (50-100 GBP – doar din primul salariu). Nu toate fermele o rețin, și vi se restituie integral la plecare, dacă ați lăsat caravana curată și în ordine;
  • cazarea (60-70 GBP săptămânal), nu o plătești la sosirea în fermă, se va reține din salariu. Adeseori utilitățile nu sunt incluse în costul cazării.
  • National Insurance Tax = 12% (asigurarea de sănătate obligatorie, plătiți pentru sumele ce depășesc 184 GBP/săptămânal. ESTE NERECUPERABIL!);
  • impozitul pe salariu – 20% din tot ce depășește 240 GBP câștigate pe săptămână. Acest impozit poate fi recuperat total sau parțial, în funcție de valoarea venitului brut. Ai 3 ani la dispoziție să recuperezi acești bani. Noi recomandăm să lucrați cu TaxBack, firmă specializată în recuperarea taxelor;
  • impozitele plătite pentru salarii de până la 12.570 lire/an pot fi recuperate integral. Când depășiți această sumă câștigată în intervalul 6 aprilie anul curent – 5 aprilie anul următor, nu mai recuperați integral impozitul, ci doar o parte mare din el.

CAZARE – de obicei cazarea este în caravane mobile. O parte dintre acestea sunt doar pentru dormit, și conțin 2-3 dormitoare în caravană și o sufragerie comună. Veți locui câte 2 persoane în cameră. Majoritatea fermelor au caravane complet utilate, astfel baia și bucătăria sunt în caravană. Sunt totuși și ferme unde bucătăria și băile (separate fete de băieți) sunt într-o clădire separată, la comun pentru toți lucrătorii. Bucătăria este dotată cu toate cele necesare (aragaz, frigider, congelator etc.). În toate aceste locuri trebuie să păstrați ordinea și curățenia.

Sunt caravane care au bucătăria inclusă și sunt caravane full – baia și bucătăria incluse în caravană. Ferma nu oferă hrană. Ferma vă asigură condiții să mergeți la cumpărături, ceea ce vă cumpărați și gătiți, aceea mâncați. Electricitatea și gazul adeseori nu sunt incluse în costul cazării, acestea vă pot costa în plus pe lângă costul cazării.

Sunt ferme care au condiții de cazare și pentru cupluri – camera cu pat dublu, însă nu toate fermele au. Dacă sunteți un cuplu, trebuie să fiți pregătiți și pentru așa ceva – să dormiți separat.

Costul cazării diferă în funcție de calitatea condițiilor oferite și poate fi 65 lire/săptămână. Acești bani sunt reținuți din salariu săptămânal, nu îi achiți cash la sosire.

garanție pentru caravană se reține din primul salariu. Dacă la plecare ai lăsat totul curat, în ordine și nu lipsesc lucrurile de acolo, primești garanția integral înapoi. Valoarea garanției poate ajunge până la 100 lire/persoană.

TRANSPORT – costul transportului până la fermă este responsabilitatea ta. Noi îți oferim toate detaliile necesare – cum se ajunge la fermă, site-urile de unde vă puteți cumpăra biletul de transport. Contra cost, vă putem achiziționa noi biletele necesare – dacă solicitați.

La fermă trebuie să ajungi de luni până vineri între orele 07.00 – 19.00. Vei primi detaliile specifice fermei unde vei lucra în momentul când aduci actele. Nu vă primește în afara intervalului specificat în descrierea fermei.

TRANSFERURI – NUMAI în situații excepționale, dacă nu mai este de lucru în fermă, există posibilitatea unui transfer la o altă fermă. Transferul se oferă numai în mod excepțional și trebuie să ai acceptul fermei unde lucrezi. Dacă fermierul nu iți dă acceptul, nu poți primi transferul. Dacă nu primești referințe favorabile, al doilea fermier nu este obligat să te primească. Transferul nu poate fi garantat, este disponibil în funcție de solicitările de lucrători de la data respectivă. 

Dacă ai lucrat mai mult de 3 luni în Anglia, șansele pentru un transfer sunt mai mici, prioritate având cei care au lucrat mai puțin.

Dacă de la fermă ai primit calificativ ca “slow picker” – muncitor încet, NU poți beneficia de un transfer.

Nu poți solicita transferul la o altă fermă doar pentru că ai rude/prieteni/parteneri de viață în altă fermă. Nu vei primi transferul și vei fi trimis acasă dacă nu îți vei face norma.

CE TREBUIE SA IAU CU MINE? – cât mai multă poftă de muncă … și următoarele:

  • Cardul de asigurat European – de la casa de asigurări de sănătate (cine este asigurat in țară);
  • contractul de mediere cu agenția noastră;
  • banii necesari până la primul salariu (130-150 lire sterline);
  • actele de identitate (original și copie);
  • descrierea fermei – ai adresa și contactul fermei;
  • biletul de transport;
  • sac de dormit, prosoape, încălțăminte de muncă (bocanci și încălțăminte sport pentru când e cald), haine de muncă (cel puțin 1 set pentru vreme caldă și unul pentru vreme rece), pelerine (unele ferme vă oferă și ele pelerine și cizme), lenjerie pat, tacâmuri, cremă protecție solară, ceva medicamente (antibiotic în special), lucrurile necesare igienei personale.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina noastră de Facebook.

  • Ora pe glob

    • Bucuresti - Romania
    • Londra - Anglia
    • Amsterdam - Olanda