Munca in agricultura Anglia

Pentru sezonul 2017 salariul minim in agricultura este 6.95Lire/ora. Pentru cei in varsta de peste 25 ani, salariul minim este de 7.2 lire/ora. Majoritatea muncilor insa, sunt platite la norma conform acestui tarif orar! Ocazional, sunt si munci platite la ora.

MUNCA – este solicitantă psihic dar și fizic! Vei fi angajat ca lucrător sezonier în agricultură. Astfel, dacă culturile sunt bune, vei avea de lucru, iar daca culturile nu sunt bune, vor fi și zile fără muncă sau cu foarte puțină muncă (2-3 ore/zi). Acest lucru se reflectă apoi și în salariul tău. Dacă nu muncești, desigur nu ești plătit. Daca lucrezi mai puțin de 15 ore/săptămână, nu vei plăti cazarea pe întreaga săptămână.

Există posibilitatea ca plasamentul să fie decalat din cauza vremii cu 1-2 săptămâni, astfel că dacă ai cumpărat biletul de avion/autocar, poate fi necesară schimbarea datei călătoriei.

Munca poate începe la ora 5 sau 6 dimineața și în mod normal lucrezi 7-8 ore/zi, însă pot fi zile când vei lucra și 12-14 ore/zi, în funcție de starea câmpului și a comenzilor. Ocazional, se poate lucra și în schimburi de câte 7-8 ore. Trebuie să fii pregătit fizic și psihic foarte bine ca sa faci față tuturor solicitărilor.

Daca după o perioadă de acomodare/instruire de câteva zile nu vei reuși să faci norma, e posibil să fii trimis la caravana după câteva ore de muncă și să primești avertisment. Daca ajungi să primești 3 avertismente, vei fi trimis acasă. Dacă ajungi la această de situație, înseamnă că nu ai abilitățile și experiența necesară pentru astfel de muncă.

Muncile care se efectuează în fermele din Anglia pot fi: plantat, recoltat, sortat, ambalat o serie de legume si fructe precum:

 • zmeură, afine, căpșuni, mure, coacăze (acestea sunt numite fructe moi);
 • dovlecei, conopida, broccoli, sparanghel, salata (peste 30 de varietăți de salată), spanac, fasole, ceapă verde (legume);
 • pătrunjel, cimbru, coriandru, oregano, menta, țelină și alte verdețuri aromate (plante aromatice, condimente);
 • fructe din pomi (top fruit) ca: mere, pere, prune, cireșe (cultivate în solarii cireșele).

În orice loc vei lucra, trebuie să-ți faci norma pentru a primi salariul minim de 6.95 lire/oră (pentru anul 2017) sau 7.2lire/oră pentru cei peste 25 ani. Dacă depășești norma, vei fi plătit proporțional mai mult cu cât ai depășit norma. Daca nu faci norma, vei fi plătit pentru cât ai făcut – însă poți primi și avertisment și ți se poate încheia contractul de muncă.

SALARIUL – CÂT CAȘTIG? – veșnica întrebare! – noi vă putem spune doar cât veți cheltui să ajungeți să lucrați într-o ferma din Anglia. Nu vă putem promite nici un câștig. Acesta depinde tine dar și de starea vremii sau a câmpurilor!

Majoritatea muncilor sunt plătite la “piece work” – adică la normă. Asta înseamnă, cu cât faci mai mult, cu atât câștigi mai mult. Dacă faci norma, câștigi 6.95 lire/oră (sau 7.2 lire/ora pentru cei peste 25 ani). Dacă faci mai mult, vei și câștiga proporțional mai mult. Norma se modifică uneori zilnic, în funcție de starea culturilor.

Sunt și munci plătite la oră, cu 6.95 lire/ora sau 7.2 lire la oră în funcție de vârsta dvs! Acestea sunt muncile ce nu pot fi măsurate și sunt foarte rare.

De obicei salariul îl primești săptămânal pe cardul tău. Ți se vor da indicații la fermă cum să-ți deschizi un cont bancar și apoi să atașezi un card acelui cont. Plata salariului în numerar (cash) se face foarte rar.

Există ferme care fac plățile către salariați lunar sau de două ori pe lună. Asta înseamnă că va trebui să ai numerar suficient cu tine când vei ajunge la fermă (aproximativ 150 lire) pentru a-ți acoperi cheltuielile cu hrana până la primul salariu.

TAXE – din salariu se rețin următoarele:

 • garanția (50-100 GBP – doar din primul salariu. Nu toate fermele o rețin, și vi se restituie integral la plecare, dacă ați lăsat caravana curată și în ordine);
 • cazarea (40-45 GBP săptămânal);
 • National Insurance Tax=12% (asigurarea de sănătate obligatorie, plătiți pentru sumele ce depășesc 157 GBP/săptămânal. ESTE NERECUPERABIL!);
 • impozitul pe salariu – 20% din tot ce depășește 221 GBP câștigate pe săptămână. Acest impozit poate fi recuperat total sau parțial, în funcție de valoarea venitului brut. Ai 3 ani la dispoziție să recuperezi acești bani. Noi recomandăm să lucrați cu TaxBack, firma specializată în recuperarea taxelor;
 • impozitele plătite pentru salarii de pana la 11.500 lire/an pot fi recuperate integral. Când depășiți această sumă câștigată în intervalul 6 aprilie 2016 – 5 aprilie 2017, nu mai recuperați integral impozitul, ci doar o parte mare din el.

CAZARE – de obicei cazarea este în caravane mobile. O parte dintre acestea sunt doar pentru dormit, și conțin 2-3 dormitoare în caravană, și locuiesc câte 2 persoane în cameră. Bucătăria și băile (separate fete de baieti) sunt într-o cladire separată. Bucătăria este dotată cu toate cele necesare (aragaz, frigider, congelator etc.). În toate aceste locuri trebuie să păstrați ordinea și curățenia.

Sunt caravane care au bucătăria inclusă și sunt caravane full – baia și bucătăria incluse in caravană.

Sunt ferme care au conditii de cazare și pentru cupluri – camera cu pat dublu, însă nu toate fermele au. Daca sunteți un cuplu, trebuie să fiți pregătiți și pentru așa ceva – să dormiți separat.

Costul cazarii diferă în funcție de calitatea conditiilor oferite și poate fi 40-45 lire/săptămână. Acești bani sunt reținuți din salariu săptămânal, nu îi achiți cash la sosire.

O garantie pentru caravană se reține din primul salariu. Dacă la plecare ai lăsat totul curat, în ordine și nu lipsesc lucrurile de acolo, primești garanția integral înapoi. Valoarea garanției poate ajunge până la 100 lire/persoană.

TRANSPORT – costul transportului până la fermă este responsabilitatea ta. Noi iți oferim toate detaliile necesare – cum se ajunge la fermă, siteurile de unde va puteți cumpara biletul de transport. Contra cost, vă putem achiziționa noi biletele necesare – dacă solicitați.

La fermă trebuie să ajungi de luni pana vineri între orele 07.00 – 19.00. Vei primi detaliile specifice fermei unde vei lucra în momentul când aduci actele.

TRANSFERURI – NUMAI in situatii excepționale, dacă nu mai este de lucru în fermă, Concordia din Anglia poate încerca să ofere transfer la o altă fermă. Transferul se oferă numai în mod excepțional și trebuie să ai acceptul fermei unde lucrezi. Dacă fermierul nu iți dă acceptul, nu poți primi transferul.

Dacă ai lucrat mai mult de 3 luni în Anglia, șansele pentru un transfer sunt mai mici, prioritate având cei care au lucrat mai puțin.

Dacă de la fermă ai primit calificativ ca “slow picker” – muncitor încet, nu poți beneficia de un transfer.

Nu poți solicita transferul la o altă fermă doar pentru că ai rude/prieteni/parteneri de viață în altă fermă. Nu vei primi transferul și vei fi trimis acasă dacă nu iti vei face norma.

CE TREBUIE SA IAU CU MINE? – cât mai multă poftă de muncă… și următoarele:

 • Cardul de asigurat European – de la casa de asigurări de sănătate;
 • contractul cu agenția noastră;
 • banii necesari până la primul salariu (130-150 lire sterline);
 • actele de identitate (original și copie);
 • descrierea fermei;
 • biletul de transport;
 • copia declarației medicale (o primești la noi la birou);
 • pachetul de călătorie Concordia;
 • sac de dormit, prosoape, încălțăminte de muncă (bocanc și încălțăminte sport pentru când e cald), haine de muncă (cel putin 1 set pentru vreme caldă și unul pentru vreme rece), pelerine (unele ferme vă oferă și ele pelerine și cizme), lenjerie pat, tacâmuri, cremă protecție solară, ceva medicamente (antibiotic in special), lucrurile necesare igienei personale.